Click here for English version
Varustelistani
Jokaisella vaellusta harrastavalla tuntuu olevan vepissä oma varustelistansa. Listoja vertailemalla, yhdistelemällä ja muokkaamalla saa aikaan parhaiten itselleen sopivan listan. Tässä on minun versioni.
Minun rinkkani painaa reissun pituudesta riippuen 20 - 25 kiloa. Lisäksi kamerakalustoa tulee noin 7,5 kiloa. Kevyempikin reppu voisi toki olla, mutta tuollaisen painon jaksan vielä suht mukavasti kantaa, joten erityistä tarvetta luopua pikku mukavuuksistani ei ole ollut.
Pikku mukavuuksiani ovat olleet muun muassa kunnon makuualusta ja hieman painava, mutta suloisen lämmin makuupussi. Yöksi minulla on alusvaatekerta, se on aika mukava vaihtaa päälle kun on kastunut luita ja ytimiä myöten sateen jatkuttua kolmatta päivää. Kamerakalustoakin on aika lailla. Lisäksi olen käytellyt keitintä hieman tuhlailevasti hauduttelemalla ruokaa ja pitämällä teevettä kuumana. Tosi sissi pudottaa tuosta heti pari kiloa. Minä en.
Näillä kamoilla pörisee näreessä reilun viikon. Pidemmällä vaelluksella pitäsi varmaan jo pestä vaatteita matkalla kun enempääkään ei voi kantaa, lyhyemmällä vaelluksella voi toki jättää jotakin pois. Vaatetuksen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen... heinäkuussa Lapissa on tullut räntää päin naamaa. Silloin tarvitaan etelän alkutalven varusteita tai vilu yllättää. Ainakin keveä lämmin alusasu ja lämmin fleecetakki välikerrokseksi on hyvä olla mukana. Joitakin asioita oppii kerrasta.
Majoittuminen jne.
- Rinkka
- Teltta
- Makuupussi
- Makuualusta
- Vaellussauva (mielestäni yksi riittää ja jättää toisen käden vapaaksi)
Vaatteita (kesällä)
- Vaellusasu (kuoriasu eli takki ja housut)
- Vyö
- Lakki
- Vaelluskengät
- Sadeviitta
- Sadelahkeet
- Rinkan sadesuoja
- Coverbootsit
- Fleecetakki
- Pari T-paitaa (synteettinen urheilualuspaita tms.)
- Parit vaellussukat
- Jokunen pari liner-sukkia edellisten kanssa käytettäviksi
- Parit urheilukalsarit (synteettinen)
- Microfleece-alusasu
- T-paita yöpaidaksi (saa olla puuvillaa)
- Kalsarit makuupussiin (saa olla puuvillaa)
- Tennissukat makuupussiin
- Hansikkaat
- Kaulaliina
- Pipa
- Nenäliinoja
- Sandaalit tai lenkkarit (sandaaleilla voi kahlata syvimmät joet ja niissä jalat tuulettuvat mukavammin tauoilla)
Ruoanlaitto ja syöminen
- Keitin (MSR Dragonfly)
- Polttoaine (MSR Dragonfly syö alle desin bensaa päivässä mun käytöllä kun ei keittele juomavettä)
- Kattilat (MSR mustapintaiset alumiinikattilat)
- Vedenpuhdistin etelän reissuilla (Katadyn Mini)
- Muki (Snow Peakin titaaninen termosmuki on kevyt ja pitää suodatinkahvin kivasti lämpöisenä jos suodattaa kahvin samasta kiehuvasta vedestä josta laittoi Reiterin muhimaan. Oli kyllä järjettömän hintainen mutta pitihän tällaisen teknohörhön sellainen ostaa kun kuunteli tarpeeksi pitkään Kaima-Jussin kuksahöpinöitä. :O)
- Lautanen (muovia)
- Veitsi (voita jne. varten)
- Lusikka
- Puukko
- Vesiastia (0.6l SIGG-pullo on riittänyt vedenpuhdistimen kanssa etelässäkin)
- Vispilä
- (Purkinavaaja)
- Kahvimitta
- Kahvinsuodatin (suodatinkahvi säästää puruja pidemmillä vaelluksilla, vajaa puolen kilon kahvipaketti riittää viikoksi)
- Suodatinpusseja
- Desin mitta
- Karhunkieli-pesusieni
- Wettex tms. rätti
Evästä, per päivä
Tämä alue on ehkä henkilökohtaisin, itse en ole mitään kulinaarisia nautintoja isommin väsäillyt, pikemminkin jotakin helppoa mutta hyvää. Kesällä 2005 laitoin menyyn uusiksi: Lounas on pikainen "nälänsiirtolounas" eli Reiterin pussikeitto, leipää, särvintä ja kahvit. Päivällinen on illalla leirissä iso setti jotakin yhdessä kattilassa kerralla keitettävää.
Jauhelihaa olen kuivannut uunissa. Tyhjiöpakattu liha ei ole riittävän korkealaatuista (liikaa rasvaa), hanki kunnon paistijauhelihaa. Tampereella sellaista saa mm. Kalevan Prismasta (paikan päällä jauhettu) ja kuulemani mukaan Stockmannin lihatiskiltä. Jauheliha paistetaan puolen kilon erissä miedolla lämmöllä "keitellen", jolloin kosteutta poistuu huomattava määrä. Töki liha mahdollisimman pieniksi murusiksi puulastalla tai muulla valitsemallasi työkalulla. Lisää jossakin vaiheessa suola ja mustaa pippuria, sillä käytettäessä kuivattu jauheliha ei juuri ehdi imeä makua ja se maistuu pahvilta ilman maustamista. Paista hiljalleen kuiviksi kikkareiksi. Jos liha oli hyvälaatuista, pannuun ei jää rasvaa eikä vettä. Levitä setti leivinpaperin päälle uunipellille. Uuniin 50° lämmintä ja puulasta uunin oven väliin, jotta ilman kiertää kunnolla. Keittiöstä voi jättää ikkunankin auki, ihan jo tuoksun vuoksi. Kääntele murusia muutaman tunnin välein (juu ei tartte yöllä herätä ja töissäkin saa käydä) ja noin vuorokaudessa puoli kiloa jauhelihaa on kuivunut kivikoviksi rakeiksi, joita on iso kourallinen. Uunissa voi kuivata kerralla kaksikin puolen kilon settiä, mutta silloin voi mennä yli vuorokausi. Hyötykasvikuivurikin toimii kuulemma hyvin, mutta itse en ole viitsinyt moista hankkia. Kuivattu jauheliha säilyy hyvin parisen viikkoa, mutta varuiksi olen pitänyt sitä minigripissä jääkaapissä reissuun asti. Hyvässä lihassa on niin vähän rasvaa, että jääkaapissa siitä ei tule kiinteätä möykkyä.
Jauhelihaa helpompi lisä ruokaan on soijarouhe. Soijarouhe on kevyttä ja mautonta, mutta imee ruoan makua itseensä nopeasti ja toimii jauhelihan kaltaisena proteiinin lähteenä vaelluksella. Puolen kilon pussista ei tarvitse ottaa kuin osa mukaan viikon vaellukselle. Viime vuosina ole laiskistunut ja jättänyt jauhelihat yleensä kuivaamatta. Elää sitä korvikkeellakin viikon. Ja ihmeen hyvältä maistuu poronpihvi reissun jälkeen. :O)
Päivän pääruokiani ovat olleet mm.
- Vajaa puoli pussia Blå Bandin pata-ainesta, lisätään jonkin verran kuivattua jauhelihaa (tai soijarouhetta) sekä desi makaronia ja vettä yli ohjeen. Tuloksena on maukas mössö. Jauheliha kannattaa heittää jo kylmään veteen, jotta se ehtii pehmitä. Tätä herkkua kannattaa haudutella vähintään parikymmentä minuuttia.
- Burritokastike tehdään pussista (Santa Maria Fajitas on mielestäni paras sekoitus), mutta chiliä kannattaa ropsauttaa maustepussista lisää. Yhdelle puoli pussia. Sekaan kuivattu jauheliha heti alkuun ja perään koko tuubi tomaattipyrettä (kahdelle kaksi tuubia). Kastikkeesta tulee sellainen tömäkkä tahna, välillä voi lisätä vettä jos setti kiinteytyy liikaa haudutellessa. Burritoleivät eli ns. pahvi suojakaasupakatusta pussista. Hyvä eväs yhdelle (4 leipää, toiset neljä seuraavana iltana) tai kahdelle (8 leipää). Tämä ei ihan vedä vertoja kotona tehdylle versiolle ja tätä en ota mukaan enää vuonna 2008.
- Lihapullia ja perunamuusia. Pullat purkista ja muusi pussista. Felix on parasta muussia. Jos yksin syö koko purkin pyöryköitä niin on varmasti riittävä setti, ihan pieniä purkkeja kun ei olekaan.
- Hernekeitto eli ärde. Tämä oli pitkään ekan illan klassikko, purkki kun painaa melkoisesti. Jalostaja on henkilökohtainen suosikkini.
- Lounaaksi Reiterin pussimuona, lisää vain vesi. Kannattaa sekoitella aina välillä että tulee tasainen annos. Nopea sapuska sateessa tai kiireessä, mutta tämä on kyllä ehdottomasti liian pieni setti päivän pääateriaksi. Olen käyttänyt näitä joka päivä lounaana. Suolaa on "riittävästi". Kun laittaa veden pussiin, voi lopusta vedestä suodatella kahvit valmiiksi termosmukiin eineen turvotessa mittoihinsa foliopussissaan. Todella nopeata.
Lisäksi päivässä menee:
- Kaurapuuroa puoli litraa aamuksi (2dl ryynejä)
- Näkkäriä vajaa 100g per päivä
- Sulatejuustoa (koskenlaskija) 50g per päivä
- Meetvurstia (hyvälaatuista, parasta on Wigrenin Lyypekkiläinen) 50g per päivä
- Kahvia noin 50g per päivä
- Teepussi illaksi
- Sokeripaloja
- Muutama sokerikorppu
- ...tai Cream Crackeria ja marmeladia
- ...tai keksejä
- Energiapatukka
- Urheilujuomajauhe
- Suklaata 50g
- Pähkinä-rusina-sekoitusta 50g
Kokonaisuudessaan siis päivän sapuskat painavat jotakin 700 ja 800 gramman väliltä. Lisäksi varalla pitää olla noin yhden päivän eväät, ihan vain varmuuden vuoksi. Viikon ruokalista painaa siten noin kuusi kiloa. Vähemmälläkin varmaan pärjäisi kun välillä saa oikein ahtaa itseensä evästä. Näillä eväillä ei ole näreessä juuri laihtunut, vaikka repun kanssa kulkeminen onkin kuluttavaa puuhaa.
Romut ja romppeet
- (Kiikari, kameran teleobjektiivikin voi toimittaa kiikarin virkaa)
- GPS, vara-akkuja
- Kompassi
- (Otsalamppu jos vuodenaika moista vaatii)
- Kartat ja valokopiot
- (Liput ja aikataulut)
- Satelliittipuhelin ja vara-akku pakattuna vesitiiviisti
- Sykemittari
- Offia
- Tulitikkuja ja sytytin
- Talouspaperirulla (toimii vessapaperinakin)
- Lämpömittari
- Hyttyshattu
- Minigrip-pusseja
- Pari ylimääräistä muovikassia
- (Jätesäkki)
- Sanelukone (Creative Zen Stone)
Kameralaukku
- Canon EOS 5D ja pystykuvauskahva
- 24-70 mm f/2.8L USM
- 100-400 mm f/4.5-5.6L IS USM
- 12 mm loittorengas
- 2x pyöröpolarisaatiosuodin
- 2x vara-akku
- Muistikortteja, kotelossa
- Lens Pen
- Linssipaperia
- Arctic Butterfly
- Kameralaukku LowePro Specialist 85 AW
Korjaussarja
- Keittimen huoltosarja
- Keittimen pumpun öljy
- Vararemmejä
- Ilmastointiteippiä eli roudista
- Ompelutarvikkeet
- Tippaliimaa (sitä joka kuivuu sekunneissa)
- Tehokasta kontaktiliimaa
- Ylimääräiset litium-sormiparistot GPS:ään (keveät, säilyvät ja kalliit, kestävät päiviä)
Hygienia
- Hammasharja ja -tahna
- Vanupuikkoja
- Hiusharja
- Kynsisakset
- Peili
Lääkkeet
- Ibusal (tai muu ibuprofeeni)
- Kyypakkaus
- Monivitamiinitabletteja
- C-vitamiinitabletteja
- Laastaria
- Keinoiho-laastaria
- Rasvaa, esim Lipolan
- Huulirasva
- (Aurinkovoide)
- Ensiapupakkaus, esimerkiksi Tatonka Alpine
- Mahdollinen henkilökohtainen lääkitys
Paluukassi (jätetään autoon)
- Pyyhe
- Saippua
- Shampoo
- Hoitsikka
- Paluuvaatteet (T-paita, kalsarit, sukat jne vuodenajasta riippuen. Lapista olen yleensä ostanut uuden T-paidan :O)
Copyright © Jussi Ristilä 2003 - 2009. Viimeksi päivitetty 7.8.2009.
www.ristila.com
|